+386 41 614 238 martin.fiser@kaizen.si

Vitka proizvodnja vs. windsurfing, razmišljanje o vrednosti časa

Vitka proizvodnja vs. windsurfing, razmišljanje o vrednosti časa

            Kaj imata skupnega vitka proizvodnja in windsurfing, vitka proizvodnja vs. windsurfing?1 Na prvi pogled ničesar. A nekdo, ki pozna oboje, lahko vidi nekatere podobnosti v načinu delovanja enega in drugega. Najprej windsurfanje: je zapleten šport, saj mora windsurfer najprej osvojiti osnovno ravnotežje in na tem graditi vse ostale elemente. Skratka, ravnotežje in nadaljevanje ravnotežja je osnova windsurfanja.

            Windsurferja v nadaljevanju čakajo razni mejniki, ki si sledijo nekako tako: spoznavanje upravljanja surfa (kako zaviti levo ali desno, oziroma z vetrom ali v veter), potem sledi surfanje v lahkem vetru. S povečevanjem sposobnosti surfanja v močnejšem vetru se takoj pojavi potreba po trapezu (pas s kljuko, ki windsurferju omogoči, da se preko vrvic pripne na lok). Obvladovanje tega elementa pomaga windsurferju držati jadro s telesom (pravzaprav s protiutežjo telesa) in zato lahko surfa ob močnejših vetrovih. In tako pridemo do glisiranja. Ko windsurfer do neke mere obvladuje surf in pripenjanje s trapezom, mu prej ali slej uspe glisiranje. To se zgodi nekako tako: windsurfer se najprej muči, surf orje po vodi, vse je težko, potem se pa v nekem trenutku v jadro ujame dovolj močan veter, windsurfer prenese silo vetra preko nog na surf in … surf zglisira. Naenkrat vse skupaj ni več težko, surf deluje kot bi izgubil težo in nenadoma pridobi hitrost. Namesto oranja začutimo izjemno spolzkost podlage, hitrost postane zastrašujoča (v prestrašenih mislih začetnika) in glavna misel postane »kako se bom izvlekel iz tega?«. V tem trenutku windsurfer še ne obvladuje vseh elementov in se takšno glisiranje ponavadi končajo s padcem ali pa hitro prekinitvijo glisiranja. Toda občutek ostane in vsak windsurfer komaj čaka, da bo spet glisiral. V tem trenutku je windsurfer nekako na 1/3 poti do obvladovanja windsurfanja na stabilni osnovni ravni.

            Glisiranju sledijo še drugi mejniki: obrat v veter, štart z obale (beachstart), noge v zanke (ta element stabilizira pozicijo med glisiranjem in je izjemnega pomena), suvereno glisiranje, vodni štart (waterstart) in na koncu obrat z vetrom (jibe). Ko windsurfer suvereno obvladuje te elemente, se zgodi naslednje: začne uživati v vožnji in privarčuje energijo, ki jo je pred tem usmerjal v ravnotežje, padce, dvige itd.. Namesto 2 uri garanja in padanja se začnejo 4 ali 5 urna uživanja na vodi. Windsurfer med glisiranjem počiva v čudovitem ravnotežju, nekaj kratkega napora je potrebno pri zavojih, potem pa spet počivanje med glisiranjem … in tako cel dan.

            Podobno je z vitko proizvodnjo: podjetja brez vitke proizvodnje izgubljajo ogromno energije v neoptimiziranih procesih, veliko je gašenja problemov na raznih nivojih, stalno je nekaj narobe. Podjetje ni dovolj konkurenčno in na trgu ne zasluži dovolj, da bi lahko investiralo v ljudi, izobraževanja, napredne tehnologije … in začaran krog je tukaj. Kako torej podjetje spraviti v stanje glisiranja? Z windsurfanjem je lahko, saj sodeluje samo en človek (še to se včasih zdi zapleteno do skrajnosti!!), v podjetjih pa sodeluje več sto ali tisoč ljudi. Kako naj se podjetje loti tega podviga?

            Dokazov učinkovitosti vitke proizvodnje je veliko. Da podjetje deluje po principih vitke proizvodnje spoznamo šele, ko spoznamo njihov način dela. Nekatera podjetja delujejo po principih vitke proizvodnje, čeprav tega ne razglašajo. Toyota, na primer, naravnost promovira vitko proizvodnjo. Prenaša jo na svoje dobavitelje in skuša na ta način doseči konkurenčnost celega grozda.

            Podjetje, kjer sem v letih 2015-2017 uvajal vitko proizvodnjo z metodologijo Kaizen, je doseglo izjemno preobrazbo. Najprej se je začela spreminjati notranja metodologija spremljanja rezultatov, potem način vodenja pretoka materialov skozi proizvodnjo, na koncu so prišli tudi finančni rezultati.

Graf dobiček v 3 letih

Prikaz obdobja uvajanja vitke proizvodnje s Kaizen metodologijo in rezultati

 

            Tako kot v windsurfingu tudi v podjetjih spremembe rabijo čas. A ko podjetje uredi dovolj elementov vitke proizvodnje in poveča konkurenčnost v primerjavi s konkurenco, se začneta povečevati obseg dela (več posla) in profitabilnost (boljši izkoristek sredstev). Začne se glisiranje, začne se flow. Dnevni posel postane lažji, ne zatika se povsod, podjetje preide iz reaktivnega načina v proaktivni način delovanja, iz tržnega sledilca v tržnega igralca.

            Na koncu še nauk zgodbe. Če se želite naučiti windsurfanja, nikar tega ne počnite sami. Najamite strokovnjake, da vas naučijo. Ne izgubljajte časa in energije za napačne pristope, napačno opremo, napačne kraje … Moja izkušnja je, da sem z ekipo Windsurfer.si v 2 letih naredil 10 krat večji napredek kot sam prej v 20 letih.2

            Podobno je z vitko proizvodnjo. Zelo enostavno: ne lotevajte se je sami. Vaš čas je preveč dragocen.

————————-

Opombe:

1. Izraza “Kaizen” in “Vitka proizvodnja” označujeta podoben koncept, in sicer managersko metodologijo vodenja proizvodnje in poslovanja, s katero želimo z minimalnimi zalogami in sredstvi s povečanim obratom zalog narediti čim boljše rezultate. Metodologija uporablja koncepte Just in Time, stalne izboljšave, vizualni management in aktiviranje vseh zaposlenih pri doseganju skupnega cilja. S to metodologijo želi podjetje pridobiti konkurenčno prednost pred ostalimi podjetji. Ta proces na Japonskem imenujejo “Kaizen” (Dobra sprememba), na zahodu pa “Vitka proizvodnja”.

2. Naslovna fotografija: Bogo Romih, Karpatos 2018.